Slå längre med drivern – och järnklubborna!

Vi är många som fantiserar om de där utslagen som är så långa att de skrämmer bort allt motstånd. Få saker inom golf är så spektakulära som riktigt långa drives. Vi ger dig tipsen på var du kan börja för att slå längre med drivern, och järnklubborna också för den delen.

Sätt höga (långa) mål

För att kunna slå långt måste du först ställa in dig på ett långt slag mentalt. Välj ut ett mindre landmärke dit du vill nå med slaget och fokusera hårt på det. Detta mentala knep ger dig de första förutsättningarna för att slå långt!

Hitta optimal loft på slaget

Istället för att träffa bollen för plant eller till och med på vägen ner, satsa på att tydligt “gräva” upp bollen. Har du problem med alldeles för flacka slag, kan detta vara orsaken. Slå alltså upp på bollen, så att klubbhuvudet är på väg upp när det träffar bollen. Laborera med pegghöjd och stance för att hitta rätt bollbana. Här kan du också testa drivers med olika graders loft.

Obs! Samtidigt ska du inte slå för högt, särskilt med driver. En driver vill ha en flakare bollbana än till exempel järnklubbor för att gå långt.

Utnyttja rotationskraften

Rotera längs kroppen istället för att luta åt något håll. Mycket av slaglängden ligger i rotationen, och får du till denna kan det ge dig extra meter i slagen. Ett knep att ta till är att försöka placera axeln under hakan när du har fullt tillbakadragen sving. Då har du en bra rotation och säkerställer att du “laddat bössan” för att kunna få riktigt bra fart i svingen.

Maximera snärteffekten

Snärteffekten är den sista, men ack så viktiga, detaljen att få till rätt för att maximera slaglängden. Och snärten styrs av hur bra och hur länge du lyckas behålla rätt handledsvinkel innan tillslaget. Ett bra mentalt knep är att försöka “dra ner greppet mot marken”. När klubbhuvudet sen närmar sig bollen, och handledsvinkeln rätas ut, får du den där efterlängtade snärten som kan ge dig de där extra metrarna.

Våga accelerera svingen

Det brukar ju heta att man ska låta klubban sköta jobbet. Glöm det om du vill slå riktigt långt. Det räcker med att kolla på första bästa klipp på John Daly för att förstå vilken acceleration som behövs i framsvingen för att kunna slå riktigt långt. Konsten är att successivt stegra accelerationen i takt med att man blir bättre på att behålla tekniken samtidigt, vilket leder oss in på nästa tips.

Nöta på en (folktom) range

Ta nu samliga tips till driving rangen. För dina första pass där du vill träna längd, rekommenderar vi att du tar dig till rangen när det är hyfsat folktomt. Då slipper du de mentala spärrar som kan sätta sig när man ska experimentera framför publik. Det blir dessutom säkrare – i början är det fullt normalt att det förekommer riktiga snedträffar. Alltså: Våga testa att slå längre och träna på det

Träna upp muskelstyrka och explosivitet

Även om slaglängden till stor del beror på teknik, är det alltid en fördel att jobba upp en bra grundstyrka och explosivitet i musklerna. Vi ser alltför många golfare med underutvecklad muskulatur, framför allt i överkropp.

Du kan med fördel använda den långa offseason-perioden för styrketräning. Om du är nybörjare och inte vill lägga alltför mycket tid på styrketräning, rekommenderar vi ett träningsupplägg som kör igenom alla muskelgrupper (du vill inte bli ojämnt tränad) mer än en gång i veckan.

Ett program som är särskilt effektivt på det är ett klassiskt push pull -program. Då kan du köra igenom alla kroppens muskler på bara 3 pass i veckan – men satsa som sagt på det dubbla om du vill ha maximal effekt.

Kombinera gärna detta med explosivitetsträning med exempelvis medicinboll. Glöm heller inte att träna rörlighet, gärna i slutet av träningspassen när du är helt uppvärmd! Du vill nämligen inte bli ett kylskåp och begränsa svingen.