Vilken golfboll passar dig? Om att välja golfboll.

När man precis börjat spela golf kanske man inte tänker så mycket på vilken golfboll man spelar med, men du kommer bli förvånad över hur hur mycket en golfbolls egenskaper faktiskt kan påverka ditt spel.

Valet av fel boll kan försämra ditt golfspel betydligt. Här kommer en snabbguide på hur du kan ta reda på svaret på frågan: “Vilken golfboll passar mig?”

Välja golfboll efter svinghastighet

Svinghastigheten är kanske mest avgörande för vilken boll du ska satsa på. I ögonblicket då klubban träffar golfbollen, komprimeras den för att därefter expandera. Lite grann som en gummiboll alltså, men betydligt hårdare. 

Nyckeln är att hitta en boll som passar din svinghastighet, alltså som trycks ihop maximalt beroende på hur hårt du träffar den. Ju hårdare sving du har, desto hårdare boll ska du välja. 

Har du en för mjuk boll i förhållande till din kraft, kommer en massa rörelseenergi att gå förlorad.  

När du hittar rätt i valet av hårdhet utnyttjar du rörelseenergin maximalt och bollen bidrar på så sätt att ge dig längd i slaget.

Lästips: Slå längre med drivern – och järnklubborna!

Välja golfboll efter spelstil

En annan faktor som du ska ha i åtanke när du väljer golfboll är vilken spelartyp du är. Vill du ha längd, precision eller båda delarna? Brukar du vilja ha spinn på bollen när du lägger in den på green?

Det finns en uppsjö av bollegenskaper hos de flesta tillverkare, och det går inte alltid på förhand säga vilken egenskap som passar just dig bäst. Vårt tips är att du testar dig fram. Provspela många olika typer av bollar innan du vet vilken som ger dig mest.

Tips innan du köper golfbollar

När du provar dig fram för att hitta vilken golfboll som passar dig, kan du med fördel köpa begagnade golfbollar istället för nya. Det finns en ganska stor marknad av begagnade golfbollar där du hittar nästintill nya bollar för en bråkdel av priset som en ny kostar. Billigast är borthittad.se, som till och med har prisgaranti. Se begagnade golfbollar på borthittad.se

När du sedan hittat din favoritboll kan du lyxa till det med helt nya bollar.